Dansen op de vulkaan

De Verenigde Staten hebben besloten om strategische oliereserves aan te spreken om de productievermindering op te vangen die is ontstaan door orkaan Katrina. Zowel olieplatforms als raffinaderijen zijn ernstig beschadigd. Ongeveer 90 procent van de installaties liggen stil. De Golf van Mexico is goed voor een kwart van de Amerikaanse olieproductie. Een cosmetisch besluit van de regering Bush waar markten – terecht – niet van onder de indruk zijn.

Lees verder

Samenwerking Blikopdebeurs.com en AD.nl

Morgen verschijnt de nieuwe krant van het Algemeen Dagblad. Daar hoort ook een vernieuwde website bij. AD.nl biedt lezers nu de mogelijkheid tot actieve participatie. Een combinatie tussen krant en weblog die goed past bij de opzet van onze site. We zijn er dan ook trots op dat de actuele blogs van Blikopdebeurs.com vanaf vandaag ook op de economiepagina van AD.nl zijn te bekijken. Technisch moet er nog wat werk verzet worden zodat we spoedig geïnteresseerde AD lezers kunnen verwelkomen op deze site.  Hans Jager, hoofdredacteur Blikopdebeurs.com


Fed minutes

De notulen van de Fed vergadering van 9 augustus zijn weer vrijgegeven. Weinig nieuws op het eerste gezicht, maar de handelaren kopen massaal 'veilige' obligaties op. Dit komt waarschijnlijk doordat in de notulen de concurrerende wereldmarkt wordt aangehaald als demper op de door de hoge energiekosten aangewakkerde inflatie. De rente (yield to maturity) op de tien jarige staatsobligatie is nog maar 4,09%. Oftewel, nog drie renteverhogingen van Greeny en de Yanks hebben een inverse rentecurve. En dit is de voorloper van een recessie. De geschiedenis wijst namelijk uit dat de laatste vijf recessies voorafgegaan zijn door een inverse rentecurve. Laten we hopen dat de huizenmarkt de komende weken flink afkoelt en de olieprijs weer wat begint te zakken, want dan hoeft Alan G. niet meer uit zijn pijp te komen op de volgende meetings en blijft de inverse curve nog even uit...


Notification 131617-K

Oei, de gevreesde header kwam me tegemoet in m'n mailbox: Notification 131617-K.

This is to inform you that Interactive Brokers liquidated certain positions in your account involving physical delivery futures contracts because these positions were not closed or rolled forward by you prior to the close out deadline.  As specified in the IB Customer Agreement, for futures contracts that are not settled in cash but are settled by actual physical delivery of the underlying commodity, customers may not make or receive delivery of the underlying commodity and must close out or roll positions by the close out deadline specified on the IB website (with the exception of certain currency futures contracts where physical delivery of the currency will be allowed).

Lees verder

Prima cijfers Kendrion

Kendrion publiceerde vandaag prima resultaten, met een koersstijging van ruim 3% tot gevolg. De focus op de twee divisies Industrial Components en Distribution Services begint zich uit te betalen. Bemoedigend is het ook om te zien dat de dochter Vink Groep,  leverancier van kunsstof halffabrikaten, 8% van de 12% stijging van de energiekosten door kon berekeken aan de afnemers. De voorheen enige pessimistische analist, die van Theodoor Gilissen, is ook 'om'. Hij verhoogt zijn advies van reduce naar hold en vindt het aandeel Kendrion niet duur ten opzichte van branchegenoten.


Markten opgelucht, iets te voorbarig?

Financiële markten hebben de weg omhoog weer gevonden en ook de olieprijs daalt na eerder op de dag een record van $70.80 per vat te hebben neergezet. Orkaan Katrina is letterlijk aan het uitrazen en New Orleans lijkt te zijn ontsnapt aan een ‘direct hit’. Toch is er nog veel onzekerheid over omvang van schade aan de olie infrastructuur. Installaties in de Golf van Mexico zijn goed voor een kwart van de olie- en gastoevoer in de VS. Ruim 80% daarvan heeft de productie stilgelegd. Zelfs zonder grote schade zal de ‘aanbodkant’ geruime tijd negatief beïnvloedt worden. De uiteindelijke macro-economische impact van ‘Katrina & the Waves’ is nog allerminst duidelijk.


Niet alles wat blinkt is goud

Maar nadat vrijdag al het setup pre-trade signaal werd gegeven voor een long positie in goud, is de prijs deze ochtend al $3 opgelopen tot $445. Bij een slot duidelijk hierboven krijg ik een koopsignaal.


Plunger

1 duiker; 2 (pomp)zuiger, plunjer; 3 dompelaar; 4 karnstok; 5 gootsteenontstopper; 6 flipper (ve flipperkast); 7 (sl) dolle speculant, gokker

Lees verder

Barbarians - Midkap

Welk fonds uit de Midkap kan in de belangstelling komen te staan van durfkapitalisten, nadat bij de AEX schifting KPN overbleef? Na gefilterd te hebben op sectoren bleven er elf fondsen over. Ik twijfel over de bouwsector, want ik kan me niet een vergelijkbare buyout herinneren en de laatste stabiele bouwjaren zijn misschien niet toonaangevend. Maar het model geeft aan dat we de bouwers links kunnen laten liggen op vrije kasstroom basis, al zit BAM maar net boven de 10.

Lees verder

Wordt Angela Merkel de nieuwe 'verlosser' van Duitsland?

Op 18 september worden er in Duitsland nieuwe verkiezingen gehouden voor het parlement, de Bondsdag. Na jaren van rood/groen bestuur is Duitsland toe aan een nieuwe 'Wende' zo lijkt het. Ik heb de achtergronden geschetst in : Staat Duitsland voor een nieuwe 'Wende'? omdat Duitsland als economische motor van Europa, derde economische macht, van groot belang is.


Katrina update: orkaan bedreigt olie-installaties

Volgens de laatste prognoses van het National Hurricane Center koerst de orkaan Katrina recht op belangrijke olie-installaties af in de Golf van Mexico en New Orleans. In dit overzicht is naast een prognose ook de mogelijke impact weergegeven per oliemaatschappij. Een driedaagse voorspelling van het NHC staat hier. Meteorologen sluiten niet uit dat de orkaan de hoogste categorie 5 bereikt.


Hoe het allemaal begon

In het bijgevoegde bestand staat een overzicht hoe de aex eruitzag in haar geboortejaar 1983. Ook welke fondsen eruit verdwenen en wanneer de rest erbij gekomen is. Wat of je er mee moet, weet ik niet, maar misschien op zich wel aardig en misschien ook wel reden tot wat filosofische bespiegeling.

Lees verder

De eerste trade: eur/usd futures

Laten we gelijk maar beginnen met de eerste trade voor maandagochtend. Het betreft hier een aankoop signaal voor eur/usd futures. Ik gebruik voor deze valuta de noonfixings van de Fed om dagelijks een drietal signalen te genereren voor de korte, middellange en lange termijn. Het LT model is al een tijdje negatief, het MT model positief en het KT model is zojuist gedraaid van negatief naar positief. Ik draai dan ook mijn positie van 1/3 short naar 1/3 long.

de eur/usd koers van de afgelopen 2 jaar
eur/usd


Even voorstellen...

Goeiemorgen lezers. Zoals Hans al aankondigde zal ik hier binnenkort (vanaf 1 september) geregeld stukjes plaatsen.  Ik wilde beginnen met een (enigszins uitgebreide) beschrijving van wie ik ben en waar ik in beleg en hoe, zodat jullie de stukjes in perspectief kunnen plaatsen. Excuses alvast voor de lengte en m'n volgende bijdragen zullen beknopter zijn.

Lees verder

Nieuwe bloggers Blikopdebeurs.com

Wij verwelkomen vanaf vandaag twee nieuwe bloggers op onze site: Ben Leppers en ‘the plunger’. Ben is voormalig obligatiehandelaar die nu voor eigen rekening belegt in aandelen en speculeert in futures. ‘The plunger’ is de alias van een Nasdaq trader. Ook Jo Swaen, kenner van de semi-conductor en telecom sector zal binnenkort weer bijdragen gaan leveren. Ik wens de heren veel succes en blog plezier. Meer belangrijk nieuws over onze site volgt aanstaande woensdag. Hans Jager, hoofdredacteur


Greenspan waarschuwt voor huizenbubble

De al maar stijgende huizenprijzen vormen een gevaar voor de Amerikaanse economie. Dat heeft FED-voorzitter Alan Greenspan vrijdag gezegd. Hij gebruikte daarbij ongekend scherpe bewoordingen en noemt de waardestijging van het huizenbezit  'onhoudbaar'.  'De mensen menen dat ze geld in overvloed hebben, maar dat kan snel veranderen'. Oftewel, If I pop, you're screwed! Ook waarschuwde Greenspan voor de steeds verder oplopende tekorten op de begroting en betalingsbalans.


Oliewatchers kijken naar ‘Katrina’

De orkaan Katrina die nu Florida teistert is volgens de laatste voorspellingen toch langzaam onderweg richting de Golf van Mexico. Olieprijzen reageren direct omdat de kans bestaat dat de vele olieplatforms in zee worden getroffen. Inmiddels moet er voor U.S. light crude weer bijna 68 dollar worden betaald. Zie hier voor verwachte route van Katrina.


Simac saga

Vanmorgen publiceerde Simac een nettoverlies van een miljoen euro op een omzet van 54,3 miljoen euro. Dit kwam niet als een verrassing, aangezien het ICT bedrijf uit Veldhoven eerder al de verwachting had uitgesproken dat er door eenmalige lasten rode cijfers geschreven zou worden in het eerste halfjaar van 2005. Zorgelijk is wel dat Simac nog steeds spreekt over stabilisatie van de markt, in plaats van dat Simac eindelijk weer eens groei ziet. De koers staat dan ook ruim 2% lager met een opgedroogd biedboek. Naar mijn idee heeft het familiebedrijf Simac niets meer op de beurs te zoeken. Dit vanwege de administratieve lasten van een beursnotering, maar vooral vanwege het feit dat de familie Van Schagen grootaandeelhouder is met een belang van meer dan 70%. De VEB heeft dit ook al aangekaart in de AVA en dit najaar zal Simac met een persbericht komen over wat de uitkomst van het beraad is. Daardoor blijft Simac speculatief interessant, maar op fundamentele basis zou ik van het aandeel wegblijven.


Barbarians update - AEX

Na de sectorschifting bleef over: Getronics, VNU, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, KPN, Koninklijke Olie, SBM Offshore, Akzo, Unilever en Numico. Unilever en Koninklijke Olie vallen af, want te groot voor een LBO (Leveraged buyout). Hier zal hooguit ooit een fusie met een 'peer' plaatsvinden, maar dat valt buiten het bereik van deze log. De uitgevers hebben een redelijk stabiele cashflow, maar de waardering gemeten in marktwaarde/boekwaarde van het eigen vermogen laat te wensen over. Hier valt niet zo snel waarde toe te voegen. De cash flows van Getronics en SBM Offshore zijn te onvoorspelbaar (lees: te volatiel) en vallen dus ook af. Numico heeft een interessante vrije kasstroom en een zeer anticyclisch bedrijfsmodel (baby- en klinische voeding), maar heeft dan ook de bijbehorende waardering (Tobin's Q van boven de 3!). Akzo is interessant vanwege eventueel verborgen waarde, maar heeft mijns insziens een te hoge koers/vrije kasstroom per aandeel verhouding.

Welk bedrijf blijft dan over?

Lees verder

Beleggingsadviezen onder vergrootglas

Veel lezers zullen het zich niet realiseren, maar de Autoriteit Financiële Markten komt op 29 augustus met regelgeving die wel eens grote gevolgen kan hebben voor financiële websites. Analisten, journalisten maar ook 'andere publicisten van beleggingsadviezen en aanbevelingen' moeten straks aan 'transparantie eisen' voldoen. Het gaat hierbij o.a. om het kenbaar maken van identiteit en de eigen financiële positie in besproken fondsen.

Lees verder

Barbarians at the gate

Nu de durfkapitalist KKR de weg weer naar Nederland heeft gevonden (SBS) na eerder al Vendex van de beurs gehaald te hebben, rijst de vraag welke beursgenoteerd bedrijf de volgende is. De mate van activiteit van 'private equity' neemt namelijk nog steeds toe, als gevolg van de overtollige liquiditeiten in de markt en de lage rente. Zo is het schoonmaakbedrijf ISS onlangs nog van de beurs gehaald en wordt er al gespeculeerd over een biedingsstrijd rond Rentokil. Ik heb even snel een paar criteria op papier gezet waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen (aanvullingen zijn welkom via de reacties):

Lees verder

TeleNee denkt met u mee

De Stichting TeleNee, opgericht door particuliere beleggers om de overname van Versatel door Tele2 te blokkeren, kwam vandaag wederom met een persbericht. TeleNee roept banken op aandeelhouders expliciet toestemming te vragen om stukken aan te bieden en af te zien van automatische aanmelding. Op het eerste gezicht een sympathiek pleidooi. Toch mag van volwassen beleggers een pro-actieve houding verwacht worden en zou de stichting er goed aan doen meer inhoudelijk te publiciteit te zoeken waarom het bod van Tele2 te laag is. Argumenten genoeg heren!


Overname SBS, Talpa op vinkentouw

Investeringsmaatschappijen Permira en KKR willen mediaconcern SBS Broadcasting overnemen. Het Britse Permira en het Amerikaanse KKR bieden ca. 1,7 miljard euro in contanten voor alle activa van SBS. De totale overnamesom bedraagt 2,1 miljard euro. Het Scandinavische concern beschikt over zestien tv-zenders en meer dan vijftig radiozenders in Europa. In Nederland is SBS eigenaar van SBS 6, Net 5 en Veronica. Grootaandeelhouder Liberty Global heeft reeds ingestemd met het bod. Interessant is wat er met SBS 6, Net 5 en Veronica gaat gebeuren. RTL meldt vanochtend dat Talpa interesse zou hebben de Nederlandse activiteiten over te nemen.


Vioxx: niet uit te leggen

Die schadevergoeding van meer dan 200 miljoen euro is niet uit te leggen. Je maakt medicijnen zo onnodig duur. En bovendien voorkom je dat de industrie nog medicijnen op de markt brengt. Trials zullen steeds duurder worden. Het is nog nooit gelukt een medicijn zonder bijwerkingen op de markt te brengen. Aspirine was volgens de huidige regels nooit op de markt verschenen. Wanneer een medicijn onveilig is (en dat is voor Vioxx bij mijn weten nooit onomstotelijk aangetoond) dient het van de markt te worden verwijderd. Heeft de industrie dan verzuimd tijdig de bijwerkingen te melden, dan dienen ze een boete te krijgen. Een schadevergoeding heeft hier weinig mee van doen. En nog even over het bedrag: slachtoffers van de aanleg van de birma spoorlijn hebben dacht ik (in 1956 dat wel) 385 gulden schadevergoeding gekregen.


De tips van Schaaij

Business Class is weer begonnen. Het hobby project van Harry Mens met de tenenkrommende reclames kijkt doorgaans lekker weg op de zondagmorgen. De vaste beursanalist Geert Schaaij van International Assets uit Baarn had weer een paar interessante tips. Zo verwacht hij dat de grote Amerikaanse banken de oversteek maken naar Europa, nu deze partijen in de V.S. het wettelijk maximum van 15% marktaandeel naderen. ABN Amro zou een eenvoudige prooi voor Citigroup kunnen zijn: "het is net als het kopen van een volkswagen door jou, Harry, je pikt er zo even eentje op". Hoe de Amerikaanse hypotheekpoot van ABN in dit plaatje past is mij nog even onduidelijk.

Lees verder

Eén week Talpa: voetbal en teevee behang

Okay. Het is vervelend om je op zondagavond eerst door bloedeloze streekderby’s te moeten worstelen alvorens een topwedstrijd te zien. Ook het fenomeen ‘bord op schoot’ heeft een geheel nieuwe betekenis gekregen. Reclameblokken zijn zo lang dat je ondertussen een driegangen diner met koffie kunt nuttigen. Maar ‘De wedstrijden’ wordt in ieder geval gemaakt door oprechte liefhebbers van het spel en dat vergoedt veel. De programma’s die door de week worden uitgezonden zijn echter van een schrikbarend slecht niveau…

Lees verder

Interactivecorp

In mijn zoektocht naar aandelen stuitte ik dit weekend op Interactivecorp, een interessant internetbedrijf met diverse belangen. Zo is Match.com een onderdeel (marktleider in betaalde datingdiensten, o.a. geïntegreerd in MSN). Maar ze verdienen het geld vooral met e-ticketing (Ticketmaster), retail (HSN.com) en financieringen (Lendingtree).  De reispoot (o.a. Expedia) hebben ze onlangs een aparte beursnotering gegeven, om de waarde van de andere participaties aan het licht te brengen. IAC kwam onlangs in het nieuws doordat ze Askjeeves overnamen (de vierde zoekmachine na Google, Yahoo en MSN Search). Nu lijkt dit niet zo interessant, maar Askjeeves heeft een interessante dochter met Bloglines (met de geroemde 'web-based RSS-feed').

Lees verder

Modelportefeuille - update

Er breken spannende tijden aan voor de modelportefeuille. Maar liefst vijf van de opgenomen bedrijven moet nog hun cijfers rapporteren. Het rendement neemt een positieve aanloop op de cijfers. De outperformance is inmiddels 1%, wat dus betekent dat de portefeuille het 33% beter heeft gedaan dan de AEX. Ordina trapt volgende week op 23 augustus af met de eerste halfjaarscijfers. Er wordt een stijging van de nettowinst verwacht van 57% naar 11,2 miljoen euro ten opzichte van 7,2 miljoen euro in H1 2004. Ron Belt verwacht in ieder geval positief nieuws. Schrijf de volgende data ook alvast maar in uw agenda: Hagemeyer H1 26/08, Kendrion Q2 30/08, Kardan H1 31/08 en Laurus H1 02/09.


Verlies Pharming loopt verder op

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in de eerste zes maanden van dit jaar het nettoverlies zien oplopen naar 9,1 miljoen euro door stijgende onderzoekskosten. De omzet bleef stabiel op 0,3 miljoen euro. Over het eerste half jaar van 2004 kwam het verlies uit op 6,3 miljoen.  Analisten reageren, zoals gebruikelijk, verdeeld. Volgens Rabo Securities is zowel nettoverlies als omzet beter dan verwacht. Kempen & Co wijst echter op het wederom uitblijven van een distributie-overeenkomst voor de ’C1-remmer’, hetgeen door de markt negatief kan worden opgevat. Rabo hanteert een ’outperform’ advies, Kempen & Co gaan niet verder dan ’hold’. Koersdoelen resp. 7 en 4 euro.


Google casht

Google acht de tijd rijp voor een emissie, ook al hebben ze een kleine 3 miljard dollar in kas. Ze moeten wel wat van plan zijn, want het geld wordt mede aangewend voor acquisities. Zijn ze misschien door de nieuwe ideeën heen? Of vinden ze hun eigen aandeel gewoon overgewaardeerd en proberen ze het maximale eruit te slepen? Misschien weet Jeeves het antwoord wel. De beursreactie is zoals verwacht negatief, al valt de schade nog mee met een daling van 2,26%. Misschien stutten de indexbeleggers het aandeel, omdat Google op termijn misschien wel wordt opgenomen in de S&P 500 index.


ABN AMRO : Hoe nu verder?

Een ieder is de soap rond ABN AMRO nu wel bekend. Na 10 jaar rustig achter een bureautje op de bank Antonveneta te hebben gezeten, leek het de Amsterdammers wel wat om het bedrijfje over te nemen. Met een breed gebaar trok men de goedgevulde portemonnee (met bij de trouwe aandeelhoudertjes in Nederland opgehaald geld) en kwam stomverbaasd tot de ontdekking dat een aantal duistere, goed geklede bankiers uit het land van de Godfather al op bijna de helft van de aandelen beslag had weten te leggen.

Lees verder

Mr. Housing Bubble

'Google' de woorden Housing Bubble en je krijgt meer dan een half miljoen hits. Reden voor T-shirthumor.com om een merchandise lijn op te zetten rondom Mr. Housing Bubble: "If I pop, you're screwed!". De econoom en Forbes columnist Gary Shilling stelt vandaag in de nieuwsbrief van John Mauldin dat het barsten van de bubble een kwestie is van 'when' in plaats van 'if'. En juist deze 'housing bubble' houdt de consumentenbestedingen in de V.S. nog op niveau. De S&P Homebuilders index begint na een forse rally ook tekenen van verzwakking te vertonen met een dubbele top. Het leuke is dat hierop ingespeeld kan worden met Turbo's.


“Versatel is ruim 4 euro waard”

“Het feit dat zowel Raithatha als Lazar akkoord zijn gegaan met de opsplitsing van Versatel maakt dat hun positie bij het niet slagen van het bod van Tele2 onhoudbaar is geworden.” Jo Swaen zet in zijn dertigste artikel over Versatel alle zaken nog een keer op een rij. De rol van het management, resultaten, de werkelijke waarde van het bedrijf en toekomstscenario's. Zijn conclusie blijft dat aandeelhouders de grote verliezer zijn van de Tele2 deal. Een zelfstandig, niet opgesplitst Versatel is de beste keus voor alle stakeholders.


Biermarkt een vechtmarkt

Het zit de grote bierbrouwers niet mee. De bierconsumptie in West-Europa en de VS heeft het punt van verzadiging al lang bereikt. En net nu de Breezer-hype en de prijzenslag voorbij lijkt te zijn, kondigt de Winschoter brouwer OLM aan over een beursgang na te denken. De hoge marges op bierfusten zijn dus misschien wel verleden tijd. De directeur van OLM, Mark Schneider, denkt dat de beursgang een succes zal worden; "drank en sigaretten doen het altijd goed". OLM moet een 'vechtbier' worden. De mede-vennoot van Schneider, Alex Berkenbosch, is dan ook de zoon van Jan Berkenbosch, dus dat zit wel goed...


Fugro: ruwe diamant voor beleggers

Fugro rapporteerde afgelopen vrijdag een record netto winst over het eerste half jaar. Ook autonome omzetgroei en marges stegen fors. Het bedrijf is wereldwijd actief in onderzoek van aardoppervlak en zeebodem voor de olie en gasindustrie. Fugro profiteert volop van de hoge olieprijs en aantrekkende investeringen bij klanten. Het management is optimistisch over de toekomst en ziet voorlopig nog geen substantiële extra olieproductie op gang komen. Van Lanschot Bankiers verhoogde vrijdag haar koersdoel naar 28,50 euro. ABN Amro noemt Fugro één van de goedkoopste olieservice bedrijven in de sector.  Ik ben aandeelhouder sinds 1 juli (20,50) en hou de stukken stevig vast.


Talpa trapt af, wat vindt u ervan?

De eerste echte uitzending van Talpa is een feit. Hoewel ik persoonlijk de voorkeur geef aan Zomergasten dan een show van Linda de Mol mag het televisie debuut succesvol worden genoemd. Talpa haalde een marktaandeel van 14,8 procent en was daarmee marktleider van de dag. Ook de eerste sportuitzending scoorde een voldoende maar dat mag verwacht worden van de inmiddels ervaren ploeg van Eyeworks Sport. Ruim 1,1 miljoen mensen keken naar ‘de wedstrijden’. Uiteraard zijn we benieuwd naar uw mening over het station. Heeft Talpa een toegevoegde waarde binnen het al zeer versnipperde medialandschap?


Blikopdebeurs.com modelportefeuille

We zijn inmiddels zes weken onderweg, hoogste tijd dus om de tussenbalans op te maken. Op 1 juli hebben Dooter, Hans, Jo, Nieuwkomer en Wilbert tien aandelen gekozen waarvan een outperformance werd verwacht ten opzichte van de Nederlandse indices. De koersval van Crucell was verantwoordelijk voor een moeizaam begin, maar inmiddels doet de portefeuille het 0,46% beter dan de AEX-Index. De Total Return ligt nog 15 basispunten hoger, door het (interim)dividend van Royal Dutch Shell en Nutreco. Opvallend is dat 9 van de 10 aandelen in het groen staan. De 'hit-ratio' ligt hiermee op 90%. De grootste winnaars zijn Kendrion en Nutreco. De enige 'bleeder' is Crucell. Over zes weken kunnen de heren aandelen in gaan wisselen. Ook zo benieuwd of Crucell er in blijft?


Directeur incasso-site zelf wanbetaler

De website Incassoregister.nl haalde alle media met een digitale schandpaal waarbij bedrijven tot 'wanbetaler van de dag' kunnen worden verkozen. Nu blijkt dat het bedrijf achter deze site zelf een notoire wanbetaler is. Volgens De Telegraaf lopen deurwaarders er de deur plat. Ook BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad hebben nog oude rekeningen open staan. Minder bekend is dat Incassoregister.nl baas Hans van Heertum al langer omstreden is vanwege agressieve spam activiteiten. Weblog Retecool meldde gisteren dat Incassoregister.nl samenwerkt met een dubieuze partner. Wij kunnen hieraan toevoegen dat inmiddels ook een boze ex-werkneemster in de pen geklommen is.


Easy as Hell

De Amerikaanse computergigant Dell kwam nabeurs met matige cijfers. De omzet over het tweede kwartaal ligt onder de consensus, evenals de omzetverwachting voor het derde kwartaal. Prijsdruk is de belangrijkste oorzaak hiervoor. Beleggers straffen Dell af in de nabeurs handel, het aandeel noteert ruim 7% lager. Met een koers/winst verhouding van 25 kan je je nu eenmaal geen tegenvallers veroorloven.


Weer Shell project dubbel zo duur

Opnieuw een forse tegenvaller bij een groot project van Shell. De ontwikkeling van een olieveld in Alberta, Canada gaat geen 3 maar 6 miljard dollar kosten. Dit bericht volgt op het nieuws drie weken geleden dat Shell miljarden extra moet investeren in het Sachalin olie en gasproject in Rusland. Ook nu wordt gewezen op onverwachte kostenoverschrijdingen. De vraag is echter wel actueel hoe het gesteld is met de kwaliteit van het projectmanagement van Shell en of het hierbij blijft.


Zomerreces Blikopdebeurs.com

De komende twee weken volgen slechts sporadisch updates op Blikopdebeurs.com. Het is nu (ècht) tijd voor vakantie.


'Kantoor curator ook slachtoffer Van den Berg'

Schuldeisers van de failliete zakenman René van den Berg beschuldigen curator Toni van Hees van belangenverstrengeling. Dat bericht De Volkskrant vandaag. Van Hees is werkzaam bij advocaten kantoor Stibbe. Volgens De Volkskrant staan op de lijst van gedupeerden drie personen met de naam Stibbe, waaronder een familielid van de oprichters van het kantoor. Ook zou Stibbe geruime tijd voor het faillissement al op de hoogte zijn geweest van de problemen rondom Van den Berg. Stibbe ontkent mogelijke belangenverstrengeling.

Lees verder

Overname Nokia door Cisco?

Volgens de Britse zondagskrant The Business is Cisco Systems geinteresseerd in een overname van Nokia. De acquisitie zou onderdeel uitmaken van Cisco's strategie om de wireless infrastructure activiteiten te versterken. Cisco heeft een beurswaarde van 123 miljard dollar, Nokia is ca. 71 miljard waard. Beide ondernemingen hebben nog niet gereageerd op het bericht.


ING rapport Crucell online

ING kwam vrijdag met een stevige wake-up call voor Crucell beleggers. Het aandeel is volgens de analisten in Londen 60% te duur. In de huidige beurskoers zouden alle toekomstige successen al volledig zijn ingecalculeerd, eventueel slecht nieuws kan "desastreus" zijn voor de koers. ING hanteert een koersdoel van 11,20 euro. Het volledige analistenrapport is hier te downloaden in PDF formaat. Crucell sloot vrijdag bijna 6% lager op 17,51 euro.


Live bookmarks op Firefox

Via de RSS feeds op onze site is het nu mogelijk om zogenaamde 'live bookmarks' van Blikopdebeurs.com op je Firefox browser te zetten. Hoe gaat dat in z'n werk? Firefox gebruikers zien rechtsonder een oranje icoontje met witte strepen. Klik daarop en kies vervolgens voor RSS. Daarna bij de favorieten kiezen voor 'bladwijzer werkbalkmap' en je kunt  in het vervolg met 1 muisklik de laatste berichten van de site zien.


Versatel: kanttekeningen bij overnamebod

“Tijdens mijn vakantie in de Verenigde Staten kwam er ineens een bericht dat Versatel overgenomen zou worden door Tele2. Ik viel haast van mijn stoel toen mij bleek dat maar 2,20 euro per aandeel Versatel door Tele 2 was geboden. Dat kan niet waar zijn, toch?”
De eerste reactie van Jo Swaen op de overnameplannen van Tele2 en Apax. In zijn negenentwintigste en zeer gedetailleerde column over Versatel plaats hij kritische kanttekeningen bij het bod. Zijn conclusie: deze deal is slecht voor zowel onderneming als aandeelhouders. Alleen de overnemende partijen en Raj Raithatha profiteren. Versatel verdwijnt voor een appel en een ei van de beurs.


Blikopdebeurs.com geheel vernieuwd!

Dit is 'm dan, onze vernieuwde site. Zoals u ziet is gekozen voor een traditionele weblog opzet die het beste past bij de content van de site. Er zijn vele nieuwe mogelijkheden zoals RSS feeds en registratie voor de comments. Ook kunnen meerdere personen nu topics plaatsen. Binnenkort volgt meer informatie en enkele kleine lay-out aanpassingen. Het oude archief is hier te vinden. Uiteraard zijn we benieuwd naar uw eerste reacties.


'Mercedes-rijders beste beleggers'

Mercedes rijders zijn de beste beleggers. Althans, volgens SNS fundcoach dat onderzoek heeft gedaan naar de relatie autobezit en rendement. Tweede en derde zijn Ford en Peugeot rijders. Citroën-bezitters behalen het laagste rendement. Wellicht dat voor deze laatste groep teveel pecunia gaan zitten in garagebezoek? Beleggers met een BMW nemen de meeste risico's. Weer een vooroordeel bevestigd. Hoe Saab rijders (persoonlijke interesse) het er vanaf brachten vermeldt het onderzoek helaas niet.


Dansen op de vulkaan

De Verenigde Staten hebben besloten om strategische oliereserves aan te spreken om de productievermindering op te vangen die is ontstaan door orkaan Katrina. Zowel olieplatforms als raffinaderijen zijn ernstig beschadigd. Ongeveer 90 procent van de installaties liggen stil. De Golf van Mexico is goed voor een kwart van de Amerikaanse olieproductie. Een cosmetisch besluit van de regering Bush waar markten – terecht – niet van onder de indruk zijn.

Lees verder

Samenwerking Blikopdebeurs.com en AD.nl

Morgen verschijnt de nieuwe krant van het Algemeen Dagblad. Daar hoort ook een vernieuwde website bij. AD.nl biedt lezers nu de mogelijkheid tot actieve participatie. Een combinatie tussen krant en weblog die goed past bij de opzet van onze site. We zijn er dan ook trots op dat de actuele blogs van Blikopdebeurs.com vanaf vandaag ook op de economiepagina van AD.nl zijn te bekijken. Technisch moet er nog wat werk verzet worden zodat we spoedig geïnteresseerde AD lezers kunnen verwelkomen op deze site.  Hans Jager, hoofdredacteur Blikopdebeurs.com


Fed minutes

De notulen van de Fed vergadering van 9 augustus zijn weer vrijgegeven. Weinig nieuws op het eerste gezicht, maar de handelaren kopen massaal 'veilige' obligaties op. Dit komt waarschijnlijk doordat in de notulen de concurrerende wereldmarkt wordt aangehaald als demper op de door de hoge energiekosten aangewakkerde inflatie. De rente (yield to maturity) op de tien jarige staatsobligatie is nog maar 4,09%. Oftewel, nog drie renteverhogingen van Greeny en de Yanks hebben een inverse rentecurve. En dit is de voorloper van een recessie. De geschiedenis wijst namelijk uit dat de laatste vijf recessies voorafgegaan zijn door een inverse rentecurve. Laten we hopen dat de huizenmarkt de komende weken flink afkoelt en de olieprijs weer wat begint te zakken, want dan hoeft Alan G. niet meer uit zijn pijp te komen op de volgende meetings en blijft de inverse curve nog even uit...


Notification 131617-K

Oei, de gevreesde header kwam me tegemoet in m'n mailbox: Notification 131617-K.

This is to inform you that Interactive Brokers liquidated certain positions in your account involving physical delivery futures contracts because these positions were not closed or rolled forward by you prior to the close out deadline.  As specified in the IB Customer Agreement, for futures contracts that are not settled in cash but are settled by actual physical delivery of the underlying commodity, customers may not make or receive delivery of the underlying commodity and must close out or roll positions by the close out deadline specified on the IB website (with the exception of certain currency futures contracts where physical delivery of the currency will be allowed).

Lees verder

Prima cijfers Kendrion

Kendrion publiceerde vandaag prima resultaten, met een koersstijging van ruim 3% tot gevolg. De focus op de twee divisies Industrial Components en Distribution Services begint zich uit te betalen. Bemoedigend is het ook om te zien dat de dochter Vink Groep,  leverancier van kunsstof halffabrikaten, 8% van de 12% stijging van de energiekosten door kon berekeken aan de afnemers. De voorheen enige pessimistische analist, die van Theodoor Gilissen, is ook 'om'. Hij verhoogt zijn advies van reduce naar hold en vindt het aandeel Kendrion niet duur ten opzichte van branchegenoten.


Markten opgelucht, iets te voorbarig?

Financiële markten hebben de weg omhoog weer gevonden en ook de olieprijs daalt na eerder op de dag een record van $70.80 per vat te hebben neergezet. Orkaan Katrina is letterlijk aan het uitrazen en New Orleans lijkt te zijn ontsnapt aan een ‘direct hit’. Toch is er nog veel onzekerheid over omvang van schade aan de olie infrastructuur. Installaties in de Golf van Mexico zijn goed voor een kwart van de olie- en gastoevoer in de VS. Ruim 80% daarvan heeft de productie stilgelegd. Zelfs zonder grote schade zal de ‘aanbodkant’ geruime tijd negatief beïnvloedt worden. De uiteindelijke macro-economische impact van ‘Katrina & the Waves’ is nog allerminst duidelijk.


Niet alles wat blinkt is goud

Maar nadat vrijdag al het setup pre-trade signaal werd gegeven voor een long positie in goud, is de prijs deze ochtend al $3 opgelopen tot $445. Bij een slot duidelijk hierboven krijg ik een koopsignaal.


Plunger

1 duiker; 2 (pomp)zuiger, plunjer; 3 dompelaar; 4 karnstok; 5 gootsteenontstopper; 6 flipper (ve flipperkast); 7 (sl) dolle speculant, gokker

Lees verder

Barbarians - Midkap

Welk fonds uit de Midkap kan in de belangstelling komen te staan van durfkapitalisten, nadat bij de AEX schifting KPN overbleef? Na gefilterd te hebben op sectoren bleven er elf fondsen over. Ik twijfel over de bouwsector, want ik kan me niet een vergelijkbare buyout herinneren en de laatste stabiele bouwjaren zijn misschien niet toonaangevend. Maar het model geeft aan dat we de bouwers links kunnen laten liggen op vrije kasstroom basis, al zit BAM maar net boven de 10.

Lees verder

Wordt Angela Merkel de nieuwe 'verlosser' van Duitsland?

Op 18 september worden er in Duitsland nieuwe verkiezingen gehouden voor het parlement, de Bondsdag. Na jaren van rood/groen bestuur is Duitsland toe aan een nieuwe 'Wende' zo lijkt het. Ik heb de achtergronden geschetst in : Staat Duitsland voor een nieuwe 'Wende'? omdat Duitsland als economische motor van Europa, derde economische macht, van groot belang is.


Katrina update: orkaan bedreigt olie-installaties

Volgens de laatste prognoses van het National Hurricane Center koerst de orkaan Katrina recht op belangrijke olie-installaties af in de Golf van Mexico en New Orleans. In dit overzicht is naast een prognose ook de mogelijke impact weergegeven per oliemaatschappij. Een driedaagse voorspelling van het NHC staat hier. Meteorologen sluiten niet uit dat de orkaan de hoogste categorie 5 bereikt.


Hoe het allemaal begon

In het bijgevoegde bestand staat een overzicht hoe de aex eruitzag in haar geboortejaar 1983. Ook welke fondsen eruit verdwenen en wanneer de rest erbij gekomen is. Wat of je er mee moet, weet ik niet, maar misschien op zich wel aardig en misschien ook wel reden tot wat filosofische bespiegeling.

Lees verder

De eerste trade: eur/usd futures

Laten we gelijk maar beginnen met de eerste trade voor maandagochtend. Het betreft hier een aankoop signaal voor eur/usd futures. Ik gebruik voor deze valuta de noonfixings van de Fed om dagelijks een drietal signalen te genereren voor de korte, middellange en lange termijn. Het LT model is al een tijdje negatief, het MT model positief en het KT model is zojuist gedraaid van negatief naar positief. Ik draai dan ook mijn positie van 1/3 short naar 1/3 long.

de eur/usd koers van de afgelopen 2 jaar
eur/usd


Even voorstellen...

Goeiemorgen lezers. Zoals Hans al aankondigde zal ik hier binnenkort (vanaf 1 september) geregeld stukjes plaatsen.  Ik wilde beginnen met een (enigszins uitgebreide) beschrijving van wie ik ben en waar ik in beleg en hoe, zodat jullie de stukjes in perspectief kunnen plaatsen. Excuses alvast voor de lengte en m'n volgende bijdragen zullen beknopter zijn.

Lees verder

Nieuwe bloggers Blikopdebeurs.com

Wij verwelkomen vanaf vandaag twee nieuwe bloggers op onze site: Ben Leppers en ‘the plunger’. Ben is voormalig obligatiehandelaar die nu voor eigen rekening belegt in aandelen en speculeert in futures. ‘The plunger’ is de alias van een Nasdaq trader. Ook Jo Swaen, kenner van de semi-conductor en telecom sector zal binnenkort weer bijdragen gaan leveren. Ik wens de heren veel succes en blog plezier. Meer belangrijk nieuws over onze site volgt aanstaande woensdag. Hans Jager, hoofdredacteur


Greenspan waarschuwt voor huizenbubble

De al maar stijgende huizenprijzen vormen een gevaar voor de Amerikaanse economie. Dat heeft FED-voorzitter Alan Greenspan vrijdag gezegd. Hij gebruikte daarbij ongekend scherpe bewoordingen en noemt de waardestijging van het huizenbezit  'onhoudbaar'.  'De mensen menen dat ze geld in overvloed hebben, maar dat kan snel veranderen'. Oftewel, If I pop, you're screwed! Ook waarschuwde Greenspan voor de steeds verder oplopende tekorten op de begroting en betalingsbalans.


Oliewatchers kijken naar ‘Katrina’

De orkaan Katrina die nu Florida teistert is volgens de laatste voorspellingen toch langzaam onderweg richting de Golf van Mexico. Olieprijzen reageren direct omdat de kans bestaat dat de vele olieplatforms in zee worden getroffen. Inmiddels moet er voor U.S. light crude weer bijna 68 dollar worden betaald. Zie hier voor verwachte route van Katrina.


Simac saga

Vanmorgen publiceerde Simac een nettoverlies van een miljoen euro op een omzet van 54,3 miljoen euro. Dit kwam niet als een verrassing, aangezien het ICT bedrijf uit Veldhoven eerder al de verwachting had uitgesproken dat er door eenmalige lasten rode cijfers geschreven zou worden in het eerste halfjaar van 2005. Zorgelijk is wel dat Simac nog steeds spreekt over stabilisatie van de markt, in plaats van dat Simac eindelijk weer eens groei ziet. De koers staat dan ook ruim 2% lager met een opgedroogd biedboek. Naar mijn idee heeft het familiebedrijf Simac niets meer op de beurs te zoeken. Dit vanwege de administratieve lasten van een beursnotering, maar vooral vanwege het feit dat de familie Van Schagen grootaandeelhouder is met een belang van meer dan 70%. De VEB heeft dit ook al aangekaart in de AVA en dit najaar zal Simac met een persbericht komen over wat de uitkomst van het beraad is. Daardoor blijft Simac speculatief interessant, maar op fundamentele basis zou ik van het aandeel wegblijven.


Barbarians update - AEX

Na de sectorschifting bleef over: Getronics, VNU, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, KPN, Koninklijke Olie, SBM Offshore, Akzo, Unilever en Numico. Unilever en Koninklijke Olie vallen af, want te groot voor een LBO (Leveraged buyout). Hier zal hooguit ooit een fusie met een 'peer' plaatsvinden, maar dat valt buiten het bereik van deze log. De uitgevers hebben een redelijk stabiele cashflow, maar de waardering gemeten in marktwaarde/boekwaarde van het eigen vermogen laat te wensen over. Hier valt niet zo snel waarde toe te voegen. De cash flows van Getronics en SBM Offshore zijn te onvoorspelbaar (lees: te volatiel) en vallen dus ook af. Numico heeft een interessante vrije kasstroom en een zeer anticyclisch bedrijfsmodel (baby- en klinische voeding), maar heeft dan ook de bijbehorende waardering (Tobin's Q van boven de 3!). Akzo is interessant vanwege eventueel verborgen waarde, maar heeft mijns insziens een te hoge koers/vrije kasstroom per aandeel verhouding.

Welk bedrijf blijft dan over?

Lees verder

Beleggingsadviezen onder vergrootglas

Veel lezers zullen het zich niet realiseren, maar de Autoriteit Financiële Markten komt op 29 augustus met regelgeving die wel eens grote gevolgen kan hebben voor financiële websites. Analisten, journalisten maar ook 'andere publicisten van beleggingsadviezen en aanbevelingen' moeten straks aan 'transparantie eisen' voldoen. Het gaat hierbij o.a. om het kenbaar maken van identiteit en de eigen financiële positie in besproken fondsen.

Lees verder

Barbarians at the gate

Nu de durfkapitalist KKR de weg weer naar Nederland heeft gevonden (SBS) na eerder al Vendex van de beurs gehaald te hebben, rijst de vraag welke beursgenoteerd bedrijf de volgende is. De mate van activiteit van 'private equity' neemt namelijk nog steeds toe, als gevolg van de overtollige liquiditeiten in de markt en de lage rente. Zo is het schoonmaakbedrijf ISS onlangs nog van de beurs gehaald en wordt er al gespeculeerd over een biedingsstrijd rond Rentokil. Ik heb even snel een paar criteria op papier gezet waaraan een bedrijf moet voldoen om in aanmerking te komen (aanvullingen zijn welkom via de reacties):

Lees verder

TeleNee denkt met u mee

De Stichting TeleNee, opgericht door particuliere beleggers om de overname van Versatel door Tele2 te blokkeren, kwam vandaag wederom met een persbericht. TeleNee roept banken op aandeelhouders expliciet toestemming te vragen om stukken aan te bieden en af te zien van automatische aanmelding. Op het eerste gezicht een sympathiek pleidooi. Toch mag van volwassen beleggers een pro-actieve houding verwacht worden en zou de stichting er goed aan doen meer inhoudelijk te publiciteit te zoeken waarom het bod van Tele2 te laag is. Argumenten genoeg heren!


Overname SBS, Talpa op vinkentouw

Investeringsmaatschappijen Permira en KKR willen mediaconcern SBS Broadcasting overnemen. Het Britse Permira en het Amerikaanse KKR bieden ca. 1,7 miljard euro in contanten voor alle activa van SBS. De totale overnamesom bedraagt 2,1 miljard euro. Het Scandinavische concern beschikt over zestien tv-zenders en meer dan vijftig radiozenders in Europa. In Nederland is SBS eigenaar van SBS 6, Net 5 en Veronica. Grootaandeelhouder Liberty Global heeft reeds ingestemd met het bod. Interessant is wat er met SBS 6, Net 5 en Veronica gaat gebeuren. RTL meldt vanochtend dat Talpa interesse zou hebben de Nederlandse activiteiten over te nemen.


Vioxx: niet uit te leggen

Die schadevergoeding van meer dan 200 miljoen euro is niet uit te leggen. Je maakt medicijnen zo onnodig duur. En bovendien voorkom je dat de industrie nog medicijnen op de markt brengt. Trials zullen steeds duurder worden. Het is nog nooit gelukt een medicijn zonder bijwerkingen op de markt te brengen. Aspirine was volgens de huidige regels nooit op de markt verschenen. Wanneer een medicijn onveilig is (en dat is voor Vioxx bij mijn weten nooit onomstotelijk aangetoond) dient het van de markt te worden verwijderd. Heeft de industrie dan verzuimd tijdig de bijwerkingen te melden, dan dienen ze een boete te krijgen. Een schadevergoeding heeft hier weinig mee van doen. En nog even over het bedrag: slachtoffers van de aanleg van de birma spoorlijn hebben dacht ik (in 1956 dat wel) 385 gulden schadevergoeding gekregen.


De tips van Schaaij

Business Class is weer begonnen. Het hobby project van Harry Mens met de tenenkrommende reclames kijkt doorgaans lekker weg op de zondagmorgen. De vaste beursanalist Geert Schaaij van International Assets uit Baarn had weer een paar interessante tips. Zo verwacht hij dat de grote Amerikaanse banken de oversteek maken naar Europa, nu deze partijen in de V.S. het wettelijk maximum van 15% marktaandeel naderen. ABN Amro zou een eenvoudige prooi voor Citigroup kunnen zijn: "het is net als het kopen van een volkswagen door jou, Harry, je pikt er zo even eentje op". Hoe de Amerikaanse hypotheekpoot van ABN in dit plaatje past is mij nog even onduidelijk.

Lees verder

Eén week Talpa: voetbal en teevee behang

Okay. Het is vervelend om je op zondagavond eerst door bloedeloze streekderby’s te moeten worstelen alvorens een topwedstrijd te zien. Ook het fenomeen ‘bord op schoot’ heeft een geheel nieuwe betekenis gekregen. Reclameblokken zijn zo lang dat je ondertussen een driegangen diner met koffie kunt nuttigen. Maar ‘De wedstrijden’ wordt in ieder geval gemaakt door oprechte liefhebbers van het spel en dat vergoedt veel. De programma’s die door de week worden uitgezonden zijn echter van een schrikbarend slecht niveau…

Lees verder

Interactivecorp

In mijn zoektocht naar aandelen stuitte ik dit weekend op Interactivecorp, een interessant internetbedrijf met diverse belangen. Zo is Match.com een onderdeel (marktleider in betaalde datingdiensten, o.a. geïntegreerd in MSN). Maar ze verdienen het geld vooral met e-ticketing (Ticketmaster), retail (HSN.com) en financieringen (Lendingtree).  De reispoot (o.a. Expedia) hebben ze onlangs een aparte beursnotering gegeven, om de waarde van de andere participaties aan het licht te brengen. IAC kwam onlangs in het nieuws doordat ze Askjeeves overnamen (de vierde zoekmachine na Google, Yahoo en MSN Search). Nu lijkt dit niet zo interessant, maar Askjeeves heeft een interessante dochter met Bloglines (met de geroemde 'web-based RSS-feed').

Lees verder

Modelportefeuille - update

Er breken spannende tijden aan voor de modelportefeuille. Maar liefst vijf van de opgenomen bedrijven moet nog hun cijfers rapporteren. Het rendement neemt een positieve aanloop op de cijfers. De outperformance is inmiddels 1%, wat dus betekent dat de portefeuille het 33% beter heeft gedaan dan de AEX. Ordina trapt volgende week op 23 augustus af met de eerste halfjaarscijfers. Er wordt een stijging van de nettowinst verwacht van 57% naar 11,2 miljoen euro ten opzichte van 7,2 miljoen euro in H1 2004. Ron Belt verwacht in ieder geval positief nieuws. Schrijf de volgende data ook alvast maar in uw agenda: Hagemeyer H1 26/08, Kendrion Q2 30/08, Kardan H1 31/08 en Laurus H1 02/09.


Verlies Pharming loopt verder op

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in de eerste zes maanden van dit jaar het nettoverlies zien oplopen naar 9,1 miljoen euro door stijgende onderzoekskosten. De omzet bleef stabiel op 0,3 miljoen euro. Over het eerste half jaar van 2004 kwam het verlies uit op 6,3 miljoen.  Analisten reageren, zoals gebruikelijk, verdeeld. Volgens Rabo Securities is zowel nettoverlies als omzet beter dan verwacht. Kempen & Co wijst echter op het wederom uitblijven van een distributie-overeenkomst voor de ’C1-remmer’, hetgeen door de markt negatief kan worden opgevat. Rabo hanteert een ’outperform’ advies, Kempen & Co gaan niet verder dan ’hold’. Koersdoelen resp. 7 en 4 euro.


Google casht

Google acht de tijd rijp voor een emissie, ook al hebben ze een kleine 3 miljard dollar in kas. Ze moeten wel wat van plan zijn, want het geld wordt mede aangewend voor acquisities. Zijn ze misschien door de nieuwe ideeën heen? Of vinden ze hun eigen aandeel gewoon overgewaardeerd en proberen ze het maximale eruit te slepen? Misschien weet Jeeves het antwoord wel. De beursreactie is zoals verwacht negatief, al valt de schade nog mee met een daling van 2,26%. Misschien stutten de indexbeleggers het aandeel, omdat Google op termijn misschien wel wordt opgenomen in de S&P 500 index.


ABN AMRO : Hoe nu verder?

Een ieder is de soap rond ABN AMRO nu wel bekend. Na 10 jaar rustig achter een bureautje op de bank Antonveneta te hebben gezeten, leek het de Amsterdammers wel wat om het bedrijfje over te nemen. Met een breed gebaar trok men de goedgevulde portemonnee (met bij de trouwe aandeelhoudertjes in Nederland opgehaald geld) en kwam stomverbaasd tot de ontdekking dat een aantal duistere, goed geklede bankiers uit het land van de Godfather al op bijna de helft van de aandelen beslag had weten te leggen.

Lees verder

Mr. Housing Bubble

'Google' de woorden Housing Bubble en je krijgt meer dan een half miljoen hits. Reden voor T-shirthumor.com om een merchandise lijn op te zetten rondom Mr. Housing Bubble: "If I pop, you're screwed!". De econoom en Forbes columnist Gary Shilling stelt vandaag in de nieuwsbrief van John Mauldin dat het barsten van de bubble een kwestie is van 'when' in plaats van 'if'. En juist deze 'housing bubble' houdt de consumentenbestedingen in de V.S. nog op niveau. De S&P Homebuilders index begint na een forse rally ook tekenen van verzwakking te vertonen met een dubbele top. Het leuke is dat hierop ingespeeld kan worden met Turbo's.


“Versatel is ruim 4 euro waard”

“Het feit dat zowel Raithatha als Lazar akkoord zijn gegaan met de opsplitsing van Versatel maakt dat hun positie bij het niet slagen van het bod van Tele2 onhoudbaar is geworden.” Jo Swaen zet in zijn dertigste artikel over Versatel alle zaken nog een keer op een rij. De rol van het management, resultaten, de werkelijke waarde van het bedrijf en toekomstscenario's. Zijn conclusie blijft dat aandeelhouders de grote verliezer zijn van de Tele2 deal. Een zelfstandig, niet opgesplitst Versatel is de beste keus voor alle stakeholders.


Biermarkt een vechtmarkt

Het zit de grote bierbrouwers niet mee. De bierconsumptie in West-Europa en de VS heeft het punt van verzadiging al lang bereikt. En net nu de Breezer-hype en de prijzenslag voorbij lijkt te zijn, kondigt de Winschoter brouwer OLM aan over een beursgang na te denken. De hoge marges op bierfusten zijn dus misschien wel verleden tijd. De directeur van OLM, Mark Schneider, denkt dat de beursgang een succes zal worden; "drank en sigaretten doen het altijd goed". OLM moet een 'vechtbier' worden. De mede-vennoot van Schneider, Alex Berkenbosch, is dan ook de zoon van Jan Berkenbosch, dus dat zit wel goed...


Fugro: ruwe diamant voor beleggers

Fugro rapporteerde afgelopen vrijdag een record netto winst over het eerste half jaar. Ook autonome omzetgroei en marges stegen fors. Het bedrijf is wereldwijd actief in onderzoek van aardoppervlak en zeebodem voor de olie en gasindustrie. Fugro profiteert volop van de hoge olieprijs en aantrekkende investeringen bij klanten. Het management is optimistisch over de toekomst en ziet voorlopig nog geen substantiële extra olieproductie op gang komen. Van Lanschot Bankiers verhoogde vrijdag haar koersdoel naar 28,50 euro. ABN Amro noemt Fugro één van de goedkoopste olieservice bedrijven in de sector.  Ik ben aandeelhouder sinds 1 juli (20,50) en hou de stukken stevig vast.


Talpa trapt af, wat vindt u ervan?

De eerste echte uitzending van Talpa is een feit. Hoewel ik persoonlijk de voorkeur geef aan Zomergasten dan een show van Linda de Mol mag het televisie debuut succesvol worden genoemd. Talpa haalde een marktaandeel van 14,8 procent en was daarmee marktleider van de dag. Ook de eerste sportuitzending scoorde een voldoende maar dat mag verwacht worden van de inmiddels ervaren ploeg van Eyeworks Sport. Ruim 1,1 miljoen mensen keken naar ‘de wedstrijden’. Uiteraard zijn we benieuwd naar uw mening over het station. Heeft Talpa een toegevoegde waarde binnen het al zeer versnipperde medialandschap?


Blikopdebeurs.com modelportefeuille

We zijn inmiddels zes weken onderweg, hoogste tijd dus om de tussenbalans op te maken. Op 1 juli hebben Dooter, Hans, Jo, Nieuwkomer en Wilbert tien aandelen gekozen waarvan een outperformance werd verwacht ten opzichte van de Nederlandse indices. De koersval van Crucell was verantwoordelijk voor een moeizaam begin, maar inmiddels doet de portefeuille het 0,46% beter dan de AEX-Index. De Total Return ligt nog 15 basispunten hoger, door het (interim)dividend van Royal Dutch Shell en Nutreco. Opvallend is dat 9 van de 10 aandelen in het groen staan. De 'hit-ratio' ligt hiermee op 90%. De grootste winnaars zijn Kendrion en Nutreco. De enige 'bleeder' is Crucell. Over zes weken kunnen de heren aandelen in gaan wisselen. Ook zo benieuwd of Crucell er in blijft?


Directeur incasso-site zelf wanbetaler

De website Incassoregister.nl haalde alle media met een digitale schandpaal waarbij bedrijven tot 'wanbetaler van de dag' kunnen worden verkozen. Nu blijkt dat het bedrijf achter deze site zelf een notoire wanbetaler is. Volgens De Telegraaf lopen deurwaarders er de deur plat. Ook BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad hebben nog oude rekeningen open staan. Minder bekend is dat Incassoregister.nl baas Hans van Heertum al langer omstreden is vanwege agressieve spam activiteiten. Weblog Retecool meldde gisteren dat Incassoregister.nl samenwerkt met een dubieuze partner. Wij kunnen hieraan toevoegen dat inmiddels ook een boze ex-werkneemster in de pen geklommen is.


Easy as Hell

De Amerikaanse computergigant Dell kwam nabeurs met matige cijfers. De omzet over het tweede kwartaal ligt onder de consensus, evenals de omzetverwachting voor het derde kwartaal. Prijsdruk is de belangrijkste oorzaak hiervoor. Beleggers straffen Dell af in de nabeurs handel, het aandeel noteert ruim 7% lager. Met een koers/winst verhouding van 25 kan je je nu eenmaal geen tegenvallers veroorloven.


Weer Shell project dubbel zo duur

Opnieuw een forse tegenvaller bij een groot project van Shell. De ontwikkeling van een olieveld in Alberta, Canada gaat geen 3 maar 6 miljard dollar kosten. Dit bericht volgt op het nieuws drie weken geleden dat Shell miljarden extra moet investeren in het Sachalin olie en gasproject in Rusland. Ook nu wordt gewezen op onverwachte kostenoverschrijdingen. De vraag is echter wel actueel hoe het gesteld is met de kwaliteit van het projectmanagement van Shell en of het hierbij blijft.


Zomerreces Blikopdebeurs.com

De komende twee weken volgen slechts sporadisch updates op Blikopdebeurs.com. Het is nu (ècht) tijd voor vakantie.


'Kantoor curator ook slachtoffer Van den Berg'

Schuldeisers van de failliete zakenman René van den Berg beschuldigen curator Toni van Hees van belangenverstrengeling. Dat bericht De Volkskrant vandaag. Van Hees is werkzaam bij advocaten kantoor Stibbe. Volgens De Volkskrant staan op de lijst van gedupeerden drie personen met de naam Stibbe, waaronder een familielid van de oprichters van het kantoor. Ook zou Stibbe geruime tijd voor het faillissement al op de hoogte zijn geweest van de problemen rondom Van den Berg. Stibbe ontkent mogelijke belangenverstrengeling.

Lees verder

Overname Nokia door Cisco?

Volgens de Britse zondagskrant The Business is Cisco Systems geinteresseerd in een overname van Nokia. De acquisitie zou onderdeel uitmaken van Cisco's strategie om de wireless infrastructure activiteiten te versterken. Cisco heeft een beurswaarde van 123 miljard dollar, Nokia is ca. 71 miljard waard. Beide ondernemingen hebben nog niet gereageerd op het bericht.


ING rapport Crucell online

ING kwam vrijdag met een stevige wake-up call voor Crucell beleggers. Het aandeel is volgens de analisten in Londen 60% te duur. In de huidige beurskoers zouden alle toekomstige successen al volledig zijn ingecalculeerd, eventueel slecht nieuws kan "desastreus" zijn voor de koers. ING hanteert een koersdoel van 11,20 euro. Het volledige analistenrapport is hier te downloaden in PDF formaat. Crucell sloot vrijdag bijna 6% lager op 17,51 euro.


Live bookmarks op Firefox

Via de RSS feeds op onze site is het nu mogelijk om zogenaamde 'live bookmarks' van Blikopdebeurs.com op je Firefox browser te zetten. Hoe gaat dat in z'n werk? Firefox gebruikers zien rechtsonder een oranje icoontje met witte strepen. Klik daarop en kies vervolgens voor RSS. Daarna bij de favorieten kiezen voor 'bladwijzer werkbalkmap' en je kunt  in het vervolg met 1 muisklik de laatste berichten van de site zien.


Versatel: kanttekeningen bij overnamebod

“Tijdens mijn vakantie in de Verenigde Staten kwam er ineens een bericht dat Versatel overgenomen zou worden door Tele2. Ik viel haast van mijn stoel toen mij bleek dat maar 2,20 euro per aandeel Versatel door Tele 2 was geboden. Dat kan niet waar zijn, toch?”
De eerste reactie van Jo Swaen op de overnameplannen van Tele2 en Apax. In zijn negenentwintigste en zeer gedetailleerde column over Versatel plaats hij kritische kanttekeningen bij het bod. Zijn conclusie: deze deal is slecht voor zowel onderneming als aandeelhouders. Alleen de overnemende partijen en Raj Raithatha profiteren. Versatel verdwijnt voor een appel en een ei van de beurs.


Blikopdebeurs.com geheel vernieuwd!

Dit is 'm dan, onze vernieuwde site. Zoals u ziet is gekozen voor een traditionele weblog opzet die het beste past bij de content van de site. Er zijn vele nieuwe mogelijkheden zoals RSS feeds en registratie voor de comments. Ook kunnen meerdere personen nu topics plaatsen. Binnenkort volgt meer informatie en enkele kleine lay-out aanpassingen. Het oude archief is hier te vinden. Uiteraard zijn we benieuwd naar uw eerste reacties.


'Mercedes-rijders beste beleggers'

Mercedes rijders zijn de beste beleggers. Althans, volgens SNS fundcoach dat onderzoek heeft gedaan naar de relatie autobezit en rendement. Tweede en derde zijn Ford en Peugeot rijders. Citroën-bezitters behalen het laagste rendement. Wellicht dat voor deze laatste groep teveel pecunia gaan zitten in garagebezoek? Beleggers met een BMW nemen de meeste risico's. Weer een vooroordeel bevestigd. Hoe Saab rijders (persoonlijke interesse) het er vanaf brachten vermeldt het onderzoek helaas niet.


Blikopdebeurs

Index

Voorpagina
Beurslinks
Over ons